Работодателските организации искат спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност

...
Работодателските организации искат спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност
Коментари Харесай

Бизнесът иска спешен КСНС и среща с Кирил Петков заради тежката ситуация с цената на тока

Работодателските организации желаят спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност и среща с министър-председателя Кирил Петков поради извънредно тежката обстановка с цената на електрическата енергия.

Предложените ограничения от страна на министъра на енергетиката не са работещи в променената ситуация, като предлагането за таван на компенсиране на енергийните разноски ще има опустошителни последствия за стопанската система ни, пишат в писмо от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), чийто ръководител е Васил Велев.

В него се добавя, че обстановката към цената на електрическата енергия за небитовите консуматори е доста по-заплашителна за стопанската система ни по отношение на финансовата рецесия, почнала през 2009 година

Очаква се междинната цена за месец декември т.г. доста да надвиши тази за ноември, а офертите на съседни европейски пазари и покупко-продажби на пазара „ Двустранни контракти “ на българската електроенергийна борса за първите два месеца на 2022 година са за над 700 лева/MWh.

От работодателските организации не изключват междинните цени да надвишават и 1000 лв. за мегаватчас, за което би трябвало да сме подготвени занапред. Необходими са извънредно бързи, съсредоточени и съгласувани дейности на държавните институции, с цел да се избегне вероятността доста от първоешалонните и структуроопределящи предприятия да не възобновят работа при започване на 2022 година, което пък би довело и до верижен резултат.

АИКБ напомня, че през октомври Европейската комисия даде опция на страните членки да предприемат дейности на национално равнище за компенсиране на небитовите консуматори на електроенергия. Исканията на българските предприятия са за компенсиране на 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец и цената по мораториума за бита.

Финансовият запас за компенсиране на свръхвисоките цени на потребителите на електроенергия на свободния пазар е разполагаем - изключителните облаги на АЕЦ, НЕК и други електропроизводители, изключителните доходи от Данък добавена стойност върху свръхвисоките цени на силата, излишъка на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.

Нещо повече – поради салдото и себестойността на електропроизводството в страната ни българската стопанска система може да получи конкурентна цена на електрическата енергия и да се включи сполучливо в процеса на пренареждане и скъсяване на веригите на доставки. За задачата следва да се възстановят надвзетите суми на предприятията и хората, които са ги произвели, вместо да се складират в места със съмнителна ефективност на разходването им.

Два дни преди Коледните празници организациите на индустриалните консуматори на енергия в Европа в невиждано общо послание насочиха апели към водачите на Европейски Съюз и националните държавни управления за бързи дейности за справяне с непоносимите цени. Сред исканията са незабавни дейности на равнище Европейски Съюз, с цел да се даде опция на засегнатите компании да преодолеят тази обстановка, която се чака да продължи още няколко месеца, както и промяна на Директивата за системата за търговия с излъчвания.

Кризата с цените на силата засегна европейските страни, като през последните месеци стойностите им са се повишили над 5 пъти. Продължаващата към този момент няколко месеца обстановка се отразява съществено на конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките браншове, при които разноските за сила съставляват висок дял от индустриалните им разноски. Това принуждава редица предприятия да съкратят служащи и/или краткотрайно да затворят фабрики.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР